Gewassen menggranulaat

Menggranulaat

De naam ‘Menggranulaat’ duidt op de fysische samenstelling van het recyclinggranulaat, dat vanuit zijn oorsprong altijd een mix is van verschillende steenachtige grondstoffen. De strikte eisen voor deze samenstelling van Menggranulaat zijn opgenomen in de Standaard RAW Bepalingen. Van belang is dat de basis bestaat uit de juiste hoogwaardige steenachtige materialen, waarmee de unieke civieltechnische eigenschappen gehaald kunnen worden, er geen gevaarlijke stoffen in zitten en het gehalte overige materialen zeer laag is.

Voor de productie van een toepasbaar product Menggranulaat accepteren brekerbedrijven onder strenge voorwaarden puinachtige grondstoffen. Deze grondstoffen vormen de basis waarmee brekerbedrijven Menggranulaat produceren conform procedures uit de BRL 2506. Het product Menggranulaat dient naast de juiste samenstelling te voldoen aan eisen voor korrelopbouw en andere civieltechnische eigenschappen. Milieu-hygiënisch voldoet Menggranulaat aan uitloog- en samenstellingseisen uit het Besluit bodemkwaliteit.
Menggranulaat vindt zijn weg in een veelheid aan toepassingen. De civieltechnische eigenschappen maken Menggranulaat ongeëvenaard als fundatiemateriaal in de wegenbouw, waardoor onder meer de toplaag (beton of asfalt) centimeters dunner gedimensioneerd kan worden. Tevens wordt Menggranulaat toegepast als toeslagmateriaal in beton, asfalt, in de keramische industrie, bij de aanleg van paalmatrassen en in Cement Treated Base (CTB). Ook wordt Menggranulaat gebruikt voor terreinverhardingen, als drainagemateriaal, in schanskorven en als oeverbescherming en waterbouwsteen en de fijnere fractie als straatzand en vulstof.